Asterodon ferruginosus
Stjärntagging
Storsvampar, Basidiesvampar
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Agaricomycetes, Ordning Hymenochaetales, Familj Hymenochaetaceae, Släkte Asterodon, Art Asterodon ferruginosus Pat. - stjärntagging Synonymer
Kriterier A2c+3c+4c
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Nära hotad (NT)
-
2005 Nära hotad (NT)
-
2000 Nära hotad (NT)
Dokumentation Nedbrytare i murkna, liggande stammar och stubbar av barrträd, främst gran men ibland även björk. Fruktkropparna påträffas huvudsakligen i vedrik fuktiga och örtrika barr- och blandskogar, men även i plockhuhggna skogar där ved lumpats. Uppmärksammad, lätt identifierbar och väl eftersökt genom bl a nyckelbiotopsinventeringar. Totalpopulationen i landet bedöms ha minskat och fortsätter att minska p.g.a. att arealen fuktig gammal skog med död ved minskar som följa av skogsavverkningar i högre grad än lämpliga miljöer nyskapas. Lågor körs sönder av skogsmaskiner i samband med avverkning och markberedning. Stjärntagging är uttorkningskänslig. Antalet reproduktiva individer skattas till 16000 (3200-32000). Antalet har skattats genom att multiplicera tre faktorer: 1) Troliga antalet aktuella lokaler i landet (4000). 2) Bedömt antal unika mycel/lokal (2). 3) En schablon för hur många fragmenterade enheter varje unikt mycel bedöms ge upphov till (2). Antalet lokalområden i landet skattas till 4000 (800-8000). Utbredningsområdets storlek (EOO) och förekomstarean (AOO) överskrider gränsvärdena för rödlistning. En minskning av populationen pågår eller förväntas ske. Minskningen avser kvalitén på artens habitat. Minskningstakten uppgår till 15 % inom 30 år. Den minskande trenden har pågått en tid och bedöms fortsätta. Bedömningen baseras på minskad geografisk utbredning och/eller försämrad habitatkvalitet. De skattade värdena som bedömningen baserar sig på ligger alla inom intervallet för kategorin Nära hotad (NT). Minskningstakten för den svenska populationen bedöms vara nära gränsvärdet för Sårbar (VU). (A2c+3c+4c).
Länsvis förekomst och status för stjärntagging baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
Arten har en nordlig utbredning, huvudsakligen norr om en linje från Vänern till Södermanland och den är inte funnen i de södra landskapen. Huvuddelen av de kända lokarna är noterade de senaste årtiondena. Stjärntaggingen är ovanlig men lokalt ganska spridd. Känd från omkring 850 aktuella lokaler i landet (2005). Det verkliga antalet lokaler i landet bedöms inte överstiga 9 000, vilket motsvarar ungefär 15 000 genetiskt unika mycel (bedöms motsvara 30 000 individer enligt IUCN:s definitioner). Arten växer även i Norge, där den anges som hänsynskrävande, i Finland och vidare österut genom Ryssland. Den förekommer inte i övriga delar av Europa men väl i Nordamerika.
-
RikeFungi - svampar
-
StamBasidiomycota - basidiesvampar
-
UnderstamAgaricomycotina
-
KlassAgaricomycetes
-
UnderklassAgaricomycetes, ordines incertae sedis
-
OrdningHymenochaetales
-
FamiljHymenochaetaceae
-
SläkteAsterodon
-
ArtAsterodon ferruginosusPat. - stjärntagging
Stjärntagging är vedlevande och orsakar vitröta. Den växer på undersidan av kraftigt murken ved, främst gran men ganska ofta också björk. Den förekommer på såväl klena som grova lågor eller vid basen av stubbar, helst i fuktigt läge, t.ex. lågor som ligger tätt mot marken, gärna nedsänkta i ett tjockt mosstäcke. Svampen är vanligast i örtrika biotoper med stor mängd död ved, t.ex. fuktig, urskogsartad granskog eller sumpig barrskog. Bestånden är i de flesta fall täta och självgallring och toppbrott skapar tillgången på lågor. Den förekommer också i plockhuggna skogar t.ex. där ved lumpats eller i gamla vedupplag. Svampen får anses tillhöra brandrefugiernas artstock och kan uppträda även i små bestånd bara de rätta förutsättningarna finns. Stjärntagging uppträder som regel bara på någon enstaka till ett par lågor på varje lokal. Varje låga rymmer troligtvis bara en genetiskt unik svampindivid (genet), men som kan fragmenteras och delas upp på ett par fysiskt åtskilda, men genetiskt identiska mycel inom samma låga (rameter, motsvarar IUCN:s definition av individ). Fruktkropparna är ettåriga, men nybildade fruktkroppar växer normalt över de gamla fruktkropparna. Mcelets livslängd kan vara lång, flera decennier och potentiellt lika lång som veden finns kvar.
Ekologisk grupp: Saprotrof/fag, detrivor
Landskapstyper som är viktiga för arten: Skog
Biotoper som är viktiga för arten: Barrskog
Biotoper där arten kan förekomma: Löv-/barrblandskog
Substrat/Föda:Påverkan
- Avverkning (Stor negativ effekt)
Kotiranta, H. & Niemelä, T. 1996. Uhanalaiset käävät Suomessa (Threatened polypores in Finland). Oy Edita Ab, Helsinki.
Nitare J. 2000. Signalarter, indikatorer på skyddsvärd skog. Flora över kryptogamer. Skogsstyrelsen. Jönköping
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Janolof Hermansson 1997.
-
RikeFungi - svampar
-
StamBasidiomycota - basidiesvampar
-
UnderstamAgaricomycotina
-
KlassAgaricomycetes
-
UnderklassAgaricomycetes, ordines incertae sedis
-
OrdningHymenochaetales
-
FamiljHymenochaetaceae
-
SläkteAsterodon
-
ArtAsterodon ferruginosus, Pat. - stjärntagging
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Janolof Hermansson 1997.