Eulamprotes superbella
Mindre silverdystermal
Fjärilar, Malar m.fl.
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Insecta (egentliga insekter), Ordning Lepidoptera (fjärilar), Familj Gelechiidae (stävmalar), Släkte Eulamprotes, Art Eulamprotes superbella (Zeller, 1839) - mindre silverdystermal Synonymer superb dystermal
Kriterier B2ab(iii)
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Nära hotad (NT)
Dokumentation Superb dystermal lever på sandiga marker med mycket låg vegetation och värdväxten backtimjan. Den är bland annat funnen i Aledal på Öland, Gårdby sandhed och Åby sandstäpp samt på sandmarkerna vid Åhus i Skåne. Främsta hotet mot arten är troligen igenväxning av artens biotop. Antalet lokalområden i landet skattas till 15 (10-30). Utbredningsområdets storlek (EOO) överskrider gränsvärdet för rödlistning. Förekomstarean (AOO) skattas till 60 (40-200) km². Det föreligger indikation på eller misstanke om populationsminskning. Minskningen avser kvalitén på artens habitat. De skattade värdena som bedömningen baserar sig på ligger alla inom intervallet för kategorin Nära hotad (NT). De skattade värdena för förekomstarea ligger under gränsvärdet för Starkt hotad (EN). Detta i kombination med att utbredningsområdet förmodligen är kraftigt fragmenterat, antalet lokalområden är extremt få och fortgående minskning förmodligen förekommer gör att arten uppfyller kriterierna för kategorin Nära hotad (NT). (B2ab(iii)).
Länsvis förekomst och status för mindre silverdystermal baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
Superb dystermal är funnen i de allra sydligaste landskapen Skåne, Blekinge, Halland och Öland, men ej i Småland eller på Gotland. Därutöver är det två långa hopp i den kända utbredningen till Södermanland samt Medelpad (Svensson et. al. 1994). Från Halland föreligger troligen ett enda exemplar från Vallda 29.8 1968. På lokalen fanns dock ingen backtimjan. Därför är det osäkert om den har en alternativ värdväxt eller om det var ett långväga förfluget exemplar. Den har en vid utbredning i Europa men är exempelvis inte funnen i Norge, Storbritannien, Spanien eller Grekland (Karsholt & Razowski 1996). Under 2000-talet har de nästan bara påträffats i östra Skåne och på mellersta Öland (Artportalen 2015).
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljGelechioidea
-
FamiljGelechiidae - stävmalar
-
UnderfamiljAnomologinae
-
SläkteEulamprotes
-
ArtEulamprotes superbella(Zeller, 1839) - mindre silverdystermalSynonymersuperb dystermal
Superb dystermal ser ut att vara knuten till öppna sandmarker med mycket låg och sparsam vegetation, ofta på lokaler med mycket öppna sandytor. Gärna sandiga marker med kalk, men den är även funnen på kalkfattig sandmark. Dess värdväxt är backtimjan Thymus serpyllum. I litteratur anges även noppa Gnaphalium sp (Elsner 1999). Fjärilen är i nutid främst funnen på Skånes och Ölands sandmarker. Det finns inga rapporter om att den skulle vara påträffad på alvarmark trots att det är miljö som har gott om backtimjan. Om arten saknas på det alvarrika Gotland kan det vara en indikation på att superb dystermal endast lever i sandmiljöer. Den tycks vara hårt knuten till backtimjan och den fångas nästan endast genom att man skraphåvar de lågväxta timjantuvorna. Den ser inte ut att fångas på ljus. Honan kan förmodas vara en mycket dålig flygare på grund av de små vingarna och klumpiga kroppen och förmodligen är det därför man mest ser hanar. Fjärilen flyger från senare halvan av maj till första halvan av juni. Larvstadiet uppges vara från mitten av augusti till mitten av september (Svensson 1993).
Ekologisk grupp: Växtätare (herbivor)
Landskapstyper som är viktiga för arten: Jordbrukslandskap
Biotoper som är viktiga för arten: Öppen fastmark, Blottad mark
Substrat/Föda:Påverkan
- Igenväxning (Stor negativ effekt)
Elsner, G., Huemer, P & Tokár, Z. 1999. Die Palpenmotten (Lepidoptera, Gelechiidae) Mitteleuropas. Apollo Books.
Karsholt, O. & Razowski, J. 1996. The Lepidoptera of Europe. A Distributional Checklist. Apollo Books.
Svensson, I. & Palmqvist, G. 1990. Förteckning över svenska fjärilnamn. Catalogus Lepidopterorum Suecicae. Naturhistoriska riksmuseet & Entomologiska föreningen i Stockholm.
Svensson, I. 1993. Fjärilkalender. Kristianstad 1993.
Svensson, I., Elmquist, H., Gustafsson, B., Hellberg, H., Imby, L. & Palmqvist, G. 1994. Catalogus Lepidopterorum Suecicae. Naturhistoriska riksmuseet & Entomologiska föreningen i Stockholm.
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Mats Lindeborg 2015.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljGelechioidea
-
FamiljGelechiidae - stävmalar
-
UnderfamiljAnomologinae
-
SläkteEulamprotes
-
ArtEulamprotes superbella, (Zeller, 1839) - mindre silverdystermalSynonymersuperb dystermal
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Mats Lindeborg 2015.