Mesophleps silacellus
Solvändepalpmal
Fjärilar, Malar m.fl.
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Insecta (egentliga insekter), Ordning Lepidoptera (fjärilar), Familj Gelechiidae (stävmalar), Släkte Mesophleps, Art Mesophleps silacellus (Hübner, 1796) - solvändepalpmal Synonymer solvändefotpalpmal, Mesophleps silacella (Hübner, 1796)
Kriterier B2ab(i,ii,iii,iv)
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Livskraftig (LC)
Dokumentation Solvändefotpalpmal är påträffad mest i kustnära områden frånöstra Småland till Uppland, på Öland, Gotland och Gotska Sandön. Den saknas (skenbart?) i Halland och Blekinge men är funnen i Bohuslän. Den är mycket lokal och fragmenterad på fastlandet, men även på öarna påträffas den inte överallt där det växer solvända. Larven lever på bladen av ljus solvända (Helianthemum nummularium). Fjärilen finns oftast på gamla, magra väldränerade fält som har brukats som betesmarker i långa tider. Lokalerna är oftast små och igenväxning på grund av upphört bete är det mest akuta hotet. Utbredningsområdets storlek (EOO) överskrider gränsvärdet för rödlistning. Förekomstarean (AOO) skattas till 216 (104-600) km². Det föreligger indikation på eller misstanke om populationsminskning. Minskningen avser utbredningsområde, förekomstarea, kvalitén på artens habitat och antalet lokalområden. Beroende på vilka av de skattade värdena som används varierar bedömningen från Livskraftig (LC) till Nära hotad (NT). Baserat på de troligaste värdena hamnar arten i kategorin Nära hotad (NT). De skattade värdena för förekomstarea ligger under gränsvärdet för Starkt hotad (EN). Detta i kombination med att utbredningsområdet förmodligen är kraftigt fragmenterat och fortgående minskning förmodligen förekommer gör att arten uppfyller kriterierna för kategorin Nära hotad (NT). (B2ab(i,ii,iii,iv)).
Länsvis förekomst och status för solvändepalpmal baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
Solvändefotpalpmalen är i Sverige bara känd från Skåne, Småland, Öland, Gotland, Gotska sandön, Bohuslän, Södermanland och Uppland (Svensson et al. 1994). Den är spridd i Europa och känd från de flesta länderna, dock inte från Norge (Karsholt & Razowski, 1996). Arten har sannolikt gått starkt tillbaka på svenska fastlandet. Under 2000-talet har det bara rapporterats några få enstaka fynd från Småland, Östergötland och norra Uppland (Artportalen 2015). Den är lokal, men inte ovanlig på Öland och Gotland. Den påträffas dock sällan i större antal.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljGelechioidea
-
FamiljGelechiidae - stävmalar
-
UnderfamiljAnacampsinae
-
SläkteMesophleps
-
ArtMesophleps silacellus(Hübner, 1796) - solvändepalpmalSynonymersolvändefotpalpmalMesophleps silacella (Hübner, 1796)
Solvändefotpalpmalen flyger på öppna till halvöppna, torra varma gräsmarker som slänter, åsar, torrängar, sandmarker och alvar. Arten anges endast leva på solvända, enligt litteratur på ljus solvända Helianthemum nummularium och gotlandssolvända Fumana procumbens (Elsner et al. 1999). På Öland torde den även kunna leva på alvarsarten ölandssolvända H. oelandicum, men detta är inte undersökt. Den flyger från slutet av juni genom juli månad. Larven lever i maj-juni i hopspunna blad av värdväxten (Svensson, 1993).
Ekologisk grupp: Växtätare (herbivor)
Landskapstyper som är viktiga för arten: Jordbrukslandskap
Biotoper som är viktiga för arten: Öppen fastmark
Biotoper där arten kan förekomma: Öppna gräsmarker
Substrat/Föda:Påverkan
- Exploatering/konstruktion (Viss negativ effekt)
- Igenväxning (Viss negativ effekt)
- Intensifierat jordbruk (Viss negativ effekt)
- Igenplantering (Viss negativ effekt)
Elsner, G., Huemer, P. & Zdenko, T. 1999. Die palpenmotte Mitteleuropas (Lepidoptera, Gelechiidae). Bratislava 1999.
Karsholt, O. & Razowski, J. 1996. The Lepidoptera of Europe: a distribunal checklist. Apollo books, Stenstrup.
Svensson, I. 1993. Fjärilkalender. Förlag Hans Hellberg, Kista.
Svensson, I., Elmquist, H., Gustafsson, B., Hellberg, H., Imby, L. & Palmquist, G. 1994. Catalogus lepidopterorum suecicae. Naturhistoriska riksmuseet & Entomologiska föreningen, Stockholm.
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Mats Lindeborg 2015.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljGelechioidea
-
FamiljGelechiidae - stävmalar
-
UnderfamiljAnacampsinae
-
SläkteMesophleps
-
ArtMesophleps silacellus, (Hübner, 1796) - solvändepalpmalSynonymersolvändefotpalpmalMesophleps silacella (Hübner, 1796)
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Mats Lindeborg 2015.