Grapholita pallifrontana
Sötvedelsvecklare
Fjärilar, Vecklare
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Insecta (egentliga insekter), Ordning Lepidoptera (fjärilar), Familj Tortricidae (vecklare), Släkte Grapholita, Art Grapholita pallifrontana (Lienig & Zeller, 1846) - sötvedelsvecklare Synonymer sötvedelvecklare, Cydia pallifrontana (Lienig & Zeller, 1846)
Kriterier B2ab(iii)
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Nära hotad (NT)
Dokumentation Sötvedelvecklare är mycket lokal och finns vanligen inte heller i så stort antal där den har etablerat sig. I Sverige är den utpräglat östlig och är bara känd från Skåne, Blekinge, Öland, Gotland, Östergötland, Bohuslän, Närke och Uppland. Arten finns på öppna och halvöppna, väldränerade marker där värdväxten sötvedel (Astragalus glycyphyllos) växer. Bestånd med sötvedel, som är helt nödvändiga för arten, kan hotas av igenväxning, vägdragningar och andra typer av exploatering. Antalet lokalområden i landet skattas till 50 (13-300). Utbredningsområdets storlek (EOO) överskrider gränsvärdet för rödlistning. Förekomstarean (AOO) skattas till 200 (52-1200) km². Det föreligger indikation på eller misstanke om populationsminskning. Minskningen avser kvalitén på artens habitat. Beroende på vilka av de skattade värdena som används varierar bedömningen från Livskraftig (LC) till Nära hotad (NT). Baserat på de troligaste värdena hamnar arten i kategorin Nära hotad (NT). De skattade värdena för förekomstarea ligger under gränsvärdet för Starkt hotad (EN). Detta i kombination med att utbredningsområdet förmodligen är kraftigt fragmenterat och fortgående minskning förmodligen förekommer gör att arten uppfyller kriterierna för kategorin Nära hotad (NT). (B2ab(iii)).
Länsvis förekomst och status för sötvedelsvecklare baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
Sötvedelvecklare är mycket lokal och finns vanligen inte heller i så stort antal där den har etablerat sig. I Sverige är den utpräglat östlig och är bara känd från Skåne, Blekinge, Öland, Gotland, Östergötland, Bohuslän, Närke och Uppland. Uppskattningsvis är den funnen på några tiotal platser i landet och mörkertalet kan uppskattas till 2-3, dvs. att arten bara finns på högst ca 100 isolerade lokaler i landet. I Norge är den funnen kring Oslofjorden samt i Aust-Agder. I Danmark är den känd från de flesta distrikt. Dess vidare utbredning sträcker sig över större delen av Europa, där den är rapporterad från ca 20 länder samt vidare österut till östra Sibirien.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljTortricoidea
-
FamiljTortricidae - vecklare
-
UnderfamiljOlethreutinae
-
SläkteGrapholita
-
ArtGrapholita pallifrontana(Lienig & Zeller, 1846) - sötvedelsvecklareSynonymersötvedelvecklareCydia pallifrontana (Lienig & Zeller, 1846)
Sötvedelvecklare finns på öppna och halvöppna, väldränerade marker där värdväxten sötvedel Astragalus glycyphyllos växer. Fjärilen är framme främst under juni, men flygtiden kan variera en till två veckor åt endera hållet beroende på vädret. Den håller helst till på själva sötvedeln och observeras sällan utanför bestånden, även om den under varma dagar säkert flyger runt i terrängen för att etablera sig på nya sötvedelsbestånd. Larven lever i baljorna i augusti och är ganska svårupptäckt.
Ekologisk grupp: Växtätare (herbivor)
Landskapstyper där arten kan förekomma: Jordbrukslandskap, Urban miljö
Biotoper som är viktiga för arten: Öppna gräsmarker, Öppen fastmark
Biotoper där arten kan förekomma: Buskmark
Substrat/Föda:Påverkan
- Igenväxning (Stor negativ effekt)
- Exploatering/konstruktion (Stor negativ effekt)
Elmquist, H. 2009. Åtgärdsprogram för bevarande av kronärtsblåvinge 2009-2013 (Plebejus argyrognomon). Naturvårdsverket. Rapport 6314
Svensson, I. 2006. Nordens vecklare. Entomologiska Sällskapet i Lund.
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Bengt Å. Bengtsson 2012.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljTortricoidea
-
FamiljTortricidae - vecklare
-
UnderfamiljOlethreutinae
-
SläkteGrapholita
-
ArtGrapholita pallifrontana, (Lienig & Zeller, 1846) - sötvedelsvecklareSynonymersötvedelvecklareCydia pallifrontana (Lienig & Zeller, 1846)
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Bengt Å. Bengtsson 2012.