Dacrymyces enatus
Skorpplätt
Storsvampar, Basidiesvampar
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Dacrymycetes, Ordning Dacrymycetales, Familj Dacrymycetaceae, Släkte Dacrymyces (vedplättar), Art Dacrymyces enatus (Berk. & Curt.) Massee - skorpplätt Synonymer
Kriterier D
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Kunskapsbrist (DD)
-
2005 Kunskapsbrist (DD)
-
2000 Livskraftig (LC)
Dokumentation Nedbrytare på grov murken ädellövved på marken, i Sverige endast funnen på ek. Påträffas i fuktig mer eller mindre sluten ädellövskog. Sannolikt begränsad av brist på lämpligt substrat. Hotbild i övrigt oklar, men uppenbarligen en ytterst sällsynt art med mycket liten population och förekomstarea. Svårt att bedöma ev. populationsförändringar. Antalet reproduktiva individer skattas till 200 (16-800). Antalet har skattats genom att multiplicera tre faktorer: 1) Troliga antalet aktuella lokaler i landet (20). 2) Bedömt antal unika mycel/lokal (2). 3) En schablon för hur många fragmenterade enheter varje unikt mycel bedöms ge upphov till (2). Antalet lokalområden i landet skattas till 50 (4-200). Förekomstarean (AOO) skattas till 12 km². Det föreligger indikation på eller misstanke om populationsminskning. Beroende på vilka av de skattade värdena som används varierar bedömningen från Sårbar (VU) till Akut hotad (CR). Baserat på de troligaste värdena hamnar arten i kategorin Starkt hotad (EN). Antalet individer bedöms vara lägre än gränsvärdet för Starkt hotad (EN) enligt D-kriteriet. (D).
Länsvis förekomst och status för skorpplätt baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
I Sverige är arten ännu så länge endast känd från tre lokaler på Öland (2005). Den är på grund av sin anonymitet förmodligen något förbisedd, men uppenbarligen mycket sällsynt. Den är sannolikt begränsad av brist på lämpligt substrat i Sverige. I övriga nordiska länder är den känd genom ett fynd i Danmark och ett från Norge där fynd gjordes under Nordiska Mykologkongressen år 2000. Dessutom finns en obekräftad uppgift från Finland. Artens utbredning i övrigt är dåligt känd men fynd finns från USA, Tyskland och England. Den är överallt angiven som mycket sällsynt.
-
RikeFungi - svampar
-
StamBasidiomycota - basidiesvampar
-
UnderstamAgaricomycotina
-
KlassDacrymycetes
-
OrdningDacrymycetales
-
FamiljDacrymycetaceae
-
SläkteDacrymyces - vedplättar
-
ArtDacrymyces enatus(Berk. & Curt.) Massee - skorpplätt
Skorpplätt är en vednedbrytare med en särpräglad ekologi och är uteslutande funnen på grov ädellöv-ved. De svenska fynden är gjorda på äldre lågor av ek (2 fynd) resp. gammal asklåga (1 fynd) i fuktiga lägen i rikt utvecklade ädellövskogar. Förmodligen behöver arten stabila omvärldsfaktorer, hög luftfuktighet och/eller täta ädellövskogar i gynnsamma klimatlägen. Det danska fyndet är gjort på grov boklåga medan arten i Tyskland och USA är känd på Alnus och ek. Möjligen visar arten en suboceanisk tendens i utbredningsbilden, påminnande om många licheniserade svampar (lavar). Den uppträder som regel bara på någon enstaka låga på de kända lokalerna. Varje låga rymmer troligtvis bara en genetiskt unik svampindivid (genet), men som kan ha fragmenterats till ett par frilevande, men genetiskt identiska mycel (rameter, motsvarar IUCN:s definition av individ). Fruktkropparna är ettåriga men mycelets livslängd kan vara lång, potentiellt lika lång som veden finns kvar.
Ekologisk grupp: Saprotrof/fag, detrivor
Landskapstyper som är viktiga för arten: Skog
Biotoper som är viktiga för arten: Lövskog, Ädellövskog
Substrat/Föda:Påverkan
- Avverkning (Stor negativ effekt)
Hansen & Knudsen (ed.). 1997. Nordic macromycetes, Vol. 3. Copenhagen.
Krieglsteiner, G.J. (ed.). 2000. Die Grosspilze Baden-Württembergs. Band 1. Ulmer.
Mathiesen, M. 1991. Slægten Tåresvamp (Dacrymyces) i Danmark. Svampe 23: 46–61.
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Tommy Knutsson 2005.
-
RikeFungi - svampar
-
StamBasidiomycota - basidiesvampar
-
UnderstamAgaricomycotina
-
KlassDacrymycetes
-
OrdningDacrymycetales
-
FamiljDacrymycetaceae
-
SläkteDacrymyces - vedplättar
-
ArtDacrymyces enatus, (Berk. & Curt.) Massee - skorpplätt
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Tommy Knutsson 2005.