Phellodon niger
Svart taggsvamp
Storsvampar, Basidiesvampar
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Agaricomycetes, Ordning Thelephorales, Familj Bankeraceae, Släkte Phellodon (lädertaggsvampar), Art Phellodon niger (Fr.:Fr.) P.Karst. - svart taggsvamp Synonymer Hydnum nigrum Fr.:Fr.
Kriterier A2c+3c+4c
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Nära hotad (NT)
-
2005 Nära hotad (NT)
-
2000 Livskraftig (LC)
Dokumentation Bildar huvudsakligen mykorrhiza med gran och tall. Troligen rör det sig om ett artkomplex med flera närstående arter med olika ekologiska nischer. Här bedöms barrskogsformerna av svart taggsvamp, P. niger s.lat, som huvudsakligen växer i äldre skog på kalkrik mark, i norra Sverige dock även på mager tallhed med lång trädkontinuitet. Total population i landet bedöms ha minskat och fortgående att minska, huvudsakligen p.g.a. slutavverkningar av äldre skog. Antalet reproduktiva individer överstiger gränsvärdet för rödlistning. Antalet har skattats genom att multiplicera tre faktorer: 1) Troliga antalet aktuella lokaler i landet (1500). 2) Bedömt antal unika mycel/lokal (2). 3) En schablon för hur många fragmenterade enheter varje unikt mycel bedöms ge upphov till (10). Antalet lokalområden i landet skattas till 2000 (400-4000). Utbredningsområdets storlek (EOO) och förekomstarean (AOO) överskrider gränsvärdena för rödlistning. En minskning av populationen pågår eller förväntas ske. Minskningen avser kvalitén på artens habitat. Minskningstakten uppgår till 15 % inom 50 år. Den minskande trenden har pågått en tid och bedöms fortsätta. Bedömningen baseras på minskad geografisk utbredning och/eller försämrad habitatkvalitet. De skattade värdena som bedömningen baserar sig på ligger alla inom intervallet för kategorin Nära hotad (NT). Minskningstakten för den svenska populationen bedöms vara nära gränsvärdet för Sårbar (VU). (A2c+3c+4c).
Länsvis förekomst och status för svart taggsvamp baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
Arten är funnen i hela Sverige och är känd från många lokaler men är sannolikt på tillbakagång eftersom den främst växer i äldre, produktiv barrskog, gärna i skogar med trädkontinuitet. Den är utbredd och påträffad i flertalet europeiska länder, bl.a. i Danmark, Norge och Finland. Fynduppgifter av arten finns även i Nordamerika.
-
RikeFungi - svampar
-
StamBasidiomycota - basidiesvampar
-
UnderstamAgaricomycotina
-
KlassAgaricomycetes
-
UnderklassAgaricomycetes, ordines incertae sedis
-
OrdningThelephorales
-
FamiljBankeraceae
-
SläktePhellodon - lädertaggsvampar
-
ArtPhellodon niger(Fr.:Fr.) P.Karst. - svart taggsvampSynonymerHydnum nigrum Fr.:Fr.
Svart taggsvamp bildar mykorrhiza med huvudsakligen med gran, men förefaller också kunna bilda mykorrhiza med tall, ek och bok. I Sverige finns den främst med gran i ört- och mossrik barrskog på kalkrik mark, gärna på lätt störd mark, t.ex. utmed stigar. Vegetationen i dessa örtrika granskogar består vanligtvis av frisk lågörttyp med bl.a. blåsippa, skogsviol och harsyra. Men den kan också uppträda i tallskog, både på rik och fattig mark. I södra Sverige, bl.a. i Blekinge och Skåne, är den även funnen i bokskog. I Danmark har arten påträffats under ädelgran (Abies) och i Mellaneuropa växer den bl.a. under ek. I Sverige föredrar den att växa i äldre skogar, gärna i s.k. ”bondeskogar”, som tidigare varit betade och som ofta har trädkontinuitet. På de kända lokalerna uppträder som regel fruktkroppar bara på någon enstaka till ett par platser. Varje plats rymmer troligtvis en genetiskt unik svampindivid (genet) som kan fragmenteras till flera frilevande men genetiskt identiska mycel (rameter, motsvarar IUCN:s definition av individ). Varje mycel kan bilda flera fruktkroppar. Fruktkropparna är kortlivade, medan markmycelet kan ha en lång livslängd, flera decennier och potentiellt kan de leva lika länge som mykorrhizasvampens värdträd kontinuerligt finns på platsen.
Ekologisk grupp: Mykorrhiza
Landskapstyper som är viktiga för arten: Skog
Biotoper som är viktiga för arten: Barrskog
Biotoper där arten kan förekomma: Ädellövskog
Substrat/Föda:Påverkan
- Avverkning (Viss negativ effekt)
- Förstörelse av habitat/substrat (Viss negativ effekt)
Breitenbach, J. & Kränzlin, F. 1986. Pilze der Schweiz. Band 2. Nichtblätterpilze. Verlag Mykologia, Luzern.
Krieglsteiner, G.J. 2000. Die Grosspilze Baden-Württembergs. Band 1. Verlag Eugen Ulmer GmbH & Co. Stuttgart.
Maas Gesteranus, R.A. 1975. Die terrestrischen Stachelpilze Europas. Verh. Kon. Ned. Akad. Wetensch., Afd Natuurk., Tweede Reeks 65.
Nitare, J. (red.) 2000. Signalarter – indikatorer på skyddsvärd skog. Flora över kryptogamer. Skogsstyrelsen. Jönköping.
Nylén, B. 2000. Svampar i Norden och Europa. Natur och Kultur/LTs förlag. Stockholm.
Ryman, S & Holmåsen, I. 1984. Svampar. En fälthandbok. Interpublishing, Stockholm.
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Gillis Aronsson 2005.
-
RikeFungi - svampar
-
StamBasidiomycota - basidiesvampar
-
UnderstamAgaricomycotina
-
KlassAgaricomycetes
-
UnderklassAgaricomycetes, ordines incertae sedis
-
OrdningThelephorales
-
FamiljBankeraceae
-
SläktePhellodon - lädertaggsvampar
-
ArtPhellodon niger, (Fr.:Fr.) P.Karst. - svart taggsvampSynonymerHydnum nigrum Fr.:Fr.
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Gillis Aronsson 2005.