Acleris quercinana
Brun ekvårvecklare
Fjärilar, Vecklare
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Insecta (egentliga insekter), Ordning Lepidoptera (fjärilar), Familj Tortricidae (vecklare), Släkte Acleris, Art Acleris quercinana (Zeller, 1849) - brun ekvårvecklare Synonymer
Kriterier B1ab(ii,iii,v)c(iv)+2ab(ii,iii,v)c(iv)
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Sårbar (VU)
-
2005 Sårbar (VU)
-
2000 Sårbar (VU)
Dokumentation Endast känd från Kullaberg och Stora Amundön söder om Göteborg, möjligen är arten redan försvunnen på den senare lokalen. Fjärilens biotop på båda lokalerna är varma sydbranter med öppen ekkrattskog. Larven är troligen beroende av att ha tillgång till låga ekbuskar för att få ett tillräckligt gynnsamt mikroklimat. Antalet lokalområden i landet skattas till 5 (1-20). Utbredningsområdets storlek (EOO) skattas till 2000 (4-4000) km² och förekomstarean (AOO) till 20 (4-80) km². Det föreligger indikation på eller misstanke om populationsminskning. Minskningen avser förekomstarea, kvalitén på artens habitat och antalet reproduktiva individer. Extrema fluktuationer förekommer förmodligen i antalet fullvuxna individer. Beroende på vilka av de skattade värdena som används varierar bedömningen från Sårbar (VU) till Akut hotad (CR). Baserat på de troligaste värdena hamnar arten i kategorin Sårbar (VU). De skattade värdena för utbredningsområde och förekomstarea ligger under gränsvärdet för Sårbar (VU). Detta i kombination med att utbredningsområdet förmodligen är kraftigt fragmenterat, antalet lokalområden är extremt få, extrema fluktuationer förmodligen förekommer och fortgående minskning förmodligen förekommer gör att arten uppfyller B-kriteriet. (B1ab(ii,iii,v)c(iv)+2ab(ii,iii,v)c(iv)).
Länsvis förekomst och status för brun ekvårvecklare baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
I Sverige påträffades arten första gången 1953 av Per Benander i Skåne, på sluttningarna av Kullaberg mellan Solvik och Ramsvik. Här förekommer arten fortfarande. I mitten av 1960-talet upptäcktes en population av brun vårvecklare på St. Amundön i Askim söder om Göteborg (Västergötland). Här förekom den allmänt inom ett begränsat område åtminstone fram till slutet av 1980-talet. Därefter har den inte eftersökts målinriktat förrän år 2011 men då med negativt resultat. Man kan ändå inte utesluta att den finns kvar men missgynnats av de senaste årens stränga vintrar. I övriga Norden är arten endast känd från mycket lokala förekomster i Danmark: Bornholm, norra halvan av Jylland samt Læsø. Den övriga utbredningen omfattar Mellan- och Sydeuropa och vidare österut till Mindre Asien.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljTortricoidea
-
FamiljTortricidae - vecklare
-
UnderfamiljTortricinae
-
SläkteAcleris
-
ArtAcleris quercinana(Zeller, 1849) - brun ekvårvecklare
Larven är grön med svart huvud och nacksköld och svarta bröstfötter. Den lever på ek, företrädesvis låga buskar och nedre grenar på mindre träd, som växer intill solvända klippor. Larven spinner ihop bredsidorna av två blad och lever och förpuppar sig i mellanrummet. Arten har två generationer med larver i juni resp. augusti. Fjärilen flyger i Sverige i juli och åter från slutet av augusti till långt in på hösten (senaste observation i mitten av oktober). Förmodligen övervintrar arten som imago, även om knappast några vårflygande fjärilar setts i Sverige. De lokal- och mikroklimatiska förhållandena på brun vårvecklares två svenska utpostlokaler antyder att den är en värmekrävande art. På Kullaberg förekommer den bara på bergets solvarma sydvästsluttning. På St. Amundön är biotopen en lågvuxen ekkrattskog, som växer längs den bergiga sydvästvända stranden av en vik, som skär djupt in i ön. En stor del av populationen föreföll koncentrerad till några solitära ekbuskar, som växte lutade mot de branta strandklipporna ett fåtal meter från strandlinjen. Det exponerade läget mot havet erbjöd effektiv direkt solinstrålning, vars värmeverkan förlängdes ytterligare när den låga kvällssolen reflekterades av blanka havsytor. Bladen på trädens nedre grenar var kraftigt angripna av larverna, i synnerhet sådana blad som låg an mot de soluppvärmda bergsidorna. Under flygtiden kunde fjärilar lätt skrämmas upp från bladverket såväl dag- som kvällstid.
Ekologisk grupp: Växtätare (herbivor)
Landskapstyper som är viktiga för arten: Skog
Biotoper som är viktiga för arten: Lövskog, Ädellövskog
Substrat/Föda:Påverkan
- Avverkning (Stor negativ effekt)
- Mänsklig störning av art (Stor negativ effekt)
Benander, P. 1960. Kullabergs småfjärilar. Kullabergs Natur, häfte 3.
Svensson, I. 2006. Nordens vecklare. Entomologiska Sällskapet i Lund.
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Ingvar Svensson 1997. Rev. Jan Å. Jonasson 2012.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljTortricoidea
-
FamiljTortricidae - vecklare
-
UnderfamiljTortricinae
-
SläkteAcleris
-
ArtAcleris quercinana, (Zeller, 1849) - brun ekvårvecklare
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Ingvar Svensson 1997. Rev. Jan Å. Jonasson 2012.