Psamathocrita osseella
Hässlestävmal
Fjärilar, Malar m.fl.
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Insecta (egentliga insekter), Ordning Lepidoptera (fjärilar), Familj Gelechiidae (stävmalar), Släkte Psamathocrita, Art Psamathocrita osseella (Stainton, 1860) - hässlestävmal Synonymer
Kriterier B1ac(iv)
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Sårbar (VU)
-
2005 Nära hotad (NT)
-
2000 Akut hotad (CR)
Dokumentation Förekommer i Mittlandsskogen på Öland som en reliktpopulation i halvöppna hassellundar. Antalet lokalområden i landet skattas till 3 (2-8). Utbredningsområdets storlek (EOO) skattas till 60 (20-100) km² och förekomstarean (AOO) till 12 (8-32) km². Det finns inga tecken på betydande populationsförändring. Extrema fluktuationer förekommer förmodligen i antalet fullvuxna individer. Beroende på vilka av de skattade värdena som används varierar bedömningen från Sårbar (VU) till Starkt hotad (EN). Baserat på de troligaste värdena hamnar arten i kategorin Starkt hotad (EN). De skattade värdena för utbredningsområde ligger under gränsvärdet för Starkt hotad (EN). Detta i kombination med att antalet lokalområden är extremt få och extrema fluktuationer förmodligen förekommer gör att arten uppfyller B-kriteriet. (B1ac(iv)).
Länsvis förekomst och status för hässlestävmal baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
Fjärilen hittades i Sverige första gången på Öland 1980, då Hans Hellberg fann den i en hasseldunge (hässle) vid Törnbottens stugby i Algutsrums socken. Där har den alltsedan dess påträffats så gott som varje år. Därefter har den också påträffats vid Rönnerums fornby i Högsrums socken och vid Lenstad i Torslunda socken. Detta är de enda kända förekomsterna av hässlestävmal i Norden. Lokalen vid Högsrum kan numera vara utgången då ett kraftigt bete har gjort att fältskiktet där är ytterst tillbakaträngt. Då den upptäcktes i Sverige 1980 var arten bara känd från ett fåtal platser i Europa, men har sedan rapporterats från flera länder. Den är i övrigt bara funnen i åtta europeiska länder med en mycket bred lucka från Polen och söderut. Fyndlokalerna ligger mycket isolerade från varandra och arten anses allmänt som sällsynt med stora krav på sitt habitat.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljGelechioidea
-
FamiljGelechiidae - stävmalar
-
UnderfamiljAnomologinae
-
SläktePsamathocrita
-
ArtPsamathocrita osseella(Stainton, 1860) - hässlestävmal
I Sverige finns hässlestävmal bara i gamla hasselbestånd med mycket lång kontinuitet, kanske flera tusen år gamla. Den förekommer i de glesare partierna med visst solnedsläpp, där det bl.a. växer lundskafting Brachypodium sylvaticum och vårärt Lathyrus vernus som den kan håvas från under eftermiddagen. Fjärilen flyger i första halvan av juni. Larvens värdväxt är okänd. Vid en undersökning på en känd lokal vid Rönnerum på Öland snittades stjälken på ett stort antal lundskaftingsplantor, men ingen larv kunde hittas. Utomlands har arten helt andra preferenser på sitt habitat. I östra Mellaneuropa tros den tillhöra saltpåverkade fuktområden, och man har antagit att kungsmynta Origanum vulgare kan vara en värdväxt. I Frankrike och Spanien har den bl.a. påträffats i skogstäpp på kalkrik mark glest bevuxen med ek och där det växte timjan Thymus spp. och mängder av ärtväxter.
Ekologisk grupp: Växtätare (herbivor)
Landskapstyper som är viktiga för arten: Skog
Landskapstyper där arten kan förekomma: Jordbrukslandskap
Biotoper som är viktiga för arten: Löv-/barrblandskog, Lövskog, Ädellövskog, Buskmark
Biotoper där arten kan förekomma: Trädbärande gräsmark
Substrat/Föda:Påverkan
- Avverkning (Stor negativ effekt)
Elsner, G., Huemer, P. & Tokár, Z. 1999. Die Palpenmotten (Lepidoptera, Gelechiidae) Mitteleuropas. Bratislava. 208 s.
Fauna Europaea (mars 2012). [http://www.faunaeur.org/distribution.php] (Utbredningskarta - Europa)
[http://www.hantsmoths.org.uk/species/0842.php]
Svensson, I. 1993. Fjärilkalender. Utgiven privat av Hans Hellberg, Stockholm.
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Ingvar Svensson 1989. Rev. Ingvar Svensson 1994; Bengt Å. Bengtsson 2012.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljGelechioidea
-
FamiljGelechiidae - stävmalar
-
UnderfamiljAnomologinae
-
SläktePsamathocrita
-
ArtPsamathocrita osseella, (Stainton, 1860) - hässlestävmal
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Ingvar Svensson 1989. Rev. Ingvar Svensson 1994; Bengt Å. Bengtsson 2012.