Karsholtia marianii
Månlavmal
Fjärilar, Malar m.fl.
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Insecta (egentliga insekter), Ordning Lepidoptera (fjärilar), Familj Tineidae (äkta malar), Släkte Karsholtia, Art Karsholtia marianii (Rebel, 1936) - månlavmal Synonymer Tinea marianii Rebel, 1936, Tinea lulnatella Benander, 1939, Infurctinea marianii (Rebel, 1936), Karsholtia lunatella (Benander, 1939)
Kriterier B2a
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Nära hotad (NT)
-
2005 Nära hotad (NT)
-
2000 Sårbar (VU)
Dokumentation Månlavmal är endast känd från några tiotal exemplar från sydligaste Sverige, där flertalet av lokalerna ligger isolerade från varandra. Artens biologi är dåligt känd, men fjärilen har i Danmark kläckts från rötad ved av hassel (Corylis avellana). Möjligen är arten förbisedd pga bristande kunskaper om dess levnadskrav. Antalet lokalområden i landet skattas till 20 (6-50). Utbredningsområdets storlek (EOO) skattas till 5000 (1304-9000) km² och förekomstarean (AOO) till 80 (24-200) km². Det finns inga tecken på betydande populationsförändring. De skattade värdena som bedömningen baserar sig på ligger alla inom intervallet för kategorin Nära hotad (NT). De skattade värdena för förekomstarea ligger under gränsvärdet för Starkt hotad (EN). Detta i kombination med att utbredningsområdet är kraftigt fragmenterat gör att arten uppfyller kriterierna för kategorin Nära hotad (NT). (B2a).
Vingspann 8–11 mm. Huvudet är gulvitt och mellankroppen beige med orange ton. Antennen är tre fjärdedelar av framvingens längd. Den är brun, mörkare vid basen, men antennfästet (scapus) är gräddvitt med några mörka fjäll. Framvingen är ganska matt och ljust orangebrun. På framkanten finns en oregelbunden, långsträckt, svart fläck strax utanför vingbasen, en fyrkantig fläck vid två tredjedelar från vingens bas och ytterligare två fläckar, en svartaktig och en ljusbrun fläck före spetsen. På bakkanten finns en distinkt, svartaktig fläck i form av en lutande, halv månskära ungefär vid två femtedelar från vingens bas. I fransarna finns en mörk delningslinje som genomskärs av 2–3 ljusa strimmor. Bakvingen är högst tre gånger så lång som bred och mörkt gråbrun.
Genitalier: Hos hanen har uncus formen av två sammanväxta lober med parallella sidor och med täta, korta borst. Genitalklaffen är böjd. Vinculum har en tydlig saccus. Aedeagus är rak och ganska liten. Hos honan saknar de främre apofyserna förgrening vid basen. Ostium är mycket svagt markerat. Den sjunde bukplåten har en förstärkt bakkant. Endast den yttre delen av hongenitalien visas på bild, dvs. corpus bursae visas inte.
Länsvis förekomst och status för månlavmal baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
Månlavmal är sällsynt och i Sverige bara känd från östra Skåne (Trolle Ljungby och Västra Vram), östra Småland (Mönsterås) och mellersta Öland. Arten upptäcktes första gången i Sverige i Mönsterås 1921 av Per Benander. Därefter har den påträffats på några få platser i sydöstra Sverige. Mest hittar man den i södra delen av Mittlandsskogen på Öland, och sammanlagt torde bara ca 20 exemplar ha påträffats i vårt land. I Danmark är den funnen på åtminstone ett tiotal platser i sju provinser. I Norge upptäcktes arten 1990 i Kristiansand, Vest-Agder och har även påträffats i Telemark. Den saknas i Finland och Baltikum och har en rent västlig utbredning i övriga Europa. Där den hittills endast påträffats i Tyskland, Frankrike och Österrike. Utöver dessa länder har den hittats på Sicilien, långt ifrån det övriga utbredningsområdet.
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljTineoidea
-
FamiljTineidae - äkta malar
-
UnderfamiljMeessiinae - dvärglavmalar
-
SläkteKarsholtia
-
ArtKarsholtia marianii(Rebel, 1936) - månlavmalSynonymerTinea marianii Rebel, 1936Tinea lulnatella Benander, 1939Infurctinea marianii (Rebel, 1936)Karsholtia lunatella (Benander, 1939)
Månlavmal kan påträffas i hässlen och ljusa lövskogar. Den flyger nattetid från mitten av juni till in i augusti men kan också skrämmas ut från trädstammar under dagtid. Artens livscykel är ofullständigt känd. Larven lever i en spindelvävsliknande väv i svampangripet trä och kan påträffas i habitat med exempelvis döda grenar av hassel Corylus avellana. På Öland och i Danmark har larverna bara observerats i hasselsnår men i Norge har malen kläckts från grenar av asp Populus tremula. I östra Skåne har månlavmal iakttagits dels i utkanten av en dunge med lavbevuxna jolstrar Salix pentandra, dels på ett hygge i bokskog.
Ekologisk grupp: Växtätare (herbivor)
Landskapstyper som är viktiga för arten: Skog
Landskapstyper där arten kan förekomma: Jordbrukslandskap
Biotoper som är viktiga för arten: Trädbärande gräsmark
Biotoper där arten kan förekomma: Lövskog, Ädellövskog
Substrat/Föda:Påverkan
- Avverkning (Viss negativ effekt)
Etymologi: marianii = efter den sicilianske entomologen Mario Mariani (1898–1965).
Uttal: [Karshóltia mariánií]
Aarvik, L. et al. 2000. Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo. 192 s.
Bengtsson, B. Å. 2008. Karsholtia marianii, månlavmal s. 422. – I: Nationalnyckeln till Sverige flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar-säckspinnare. Lepidoptera: Micropterigidae–Psychidae. Artdatabanken, SLU, Uppsala.
Fauna Europaea (mars 2012). (Utbredningskarta - Europa)
Svenska fjärilar (mars 2012).
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av:
Bengt Åke Bengtsson & Göran Palmqvist 2008 (Kännetecken och Ekologi) och Bengt Å. Bengtsson 2012 (Naturvårdsinformation; Hot och Åtgärder och Utbredning).
-
RikeAnimalia - djur
-
StamArthropoda - leddjur
-
UnderstamHexapoda - insekter
-
KlassInsecta - egentliga insekter
-
OrdningLepidoptera - fjärilar
-
ÖverfamiljTineoidea
-
FamiljTineidae - äkta malar
-
UnderfamiljMeessiinae - dvärglavmalar
-
SläkteKarsholtia
-
ArtKarsholtia marianii, (Rebel, 1936) - månlavmalSynonymerTinea marianii Rebel, 1936Tinea lulnatella Benander, 1939Infurctinea marianii (Rebel, 1936)Karsholtia lunatella (Benander, 1939)
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av:
Bengt Åke Bengtsson & Göran Palmqvist 2008 (Kännetecken och Ekologi) och Bengt Å. Bengtsson 2012 (Naturvårdsinformation; Hot och Åtgärder och Utbredning).