Riccia ciliifera
Stäpprosettmossa
Mossor
- Ej bedömd NE
- Ej tillämplig NA
- Livskraftig LC
- Kunskapsbrist DD
- Nära hotad NT
- Sårbar VU
- Starkt hotad EN
- Akut hotad CR
- Nationellt utdöd RE
Klass Marchantiopsida, Ordning Marchantiales, Familj Ricciaceae, Släkte Riccia (rosettmossor), Art Riccia ciliifera Lindenb. - stäpprosettmossa Synonymer stäpprosett
Kriterier B2ab(iii); C2a(i)
Tidigare Rödlistningsbedömning
-
2010 Starkt hotad (EN)
-
2005 Starkt hotad (EN)
-
2000 Starkt hotad (EN)
Dokumentation Växer på kalkrik jord på Öland och Gotland. Känd från en handfull platser i Sverige, varav endast några få är aktuella. Populationen består av extremt få individer. På två av lokalerna har populationerna nyligen minskat troligen p.g.a. igenväxning och därav en fortgående minskning. Stäpprosetten är aldrig funnen med sporer i Sverige och utbredningen är idag därför kraftigt fragmenterad. Antalet reproduktiva individer skattas till 700 (100-4000). Förekomstarean (AOO) skattas till 150 (24-800) km². En minskning av populationen pågår eller förväntas ske. Minskningen avser kvalitén på artens habitat. Beroende på vilka av de skattade värdena som används varierar bedömningen från Sårbar (VU) till Starkt hotad (EN). Baserat på de troligaste värdena hamnar arten i kategorin Starkt hotad (EN). De skattade värdena för förekomstarea ligger under gränsvärdet för Starkt hotad (EN). Detta i kombination med att utbredningsområdet är kraftigt fragmenterat och fortgående minskning förekommer gör att arten uppfyller B-kriteriet. Fortgående minskning förekommer i kombination med att antalet reproduktiva individer är lågt vilket gör att arten hamnar i kategorin Starkt hotad (EN). (B2ab(iii); C2a(i)).
Länsvis förekomst och status för stäpprosettmossa baserat på sammanställningar och bedömningar av gjorda fynd.
Blå punkter visar fynd registrerade i Artportalen och övriga databaser anslutna till LifeWatch. Kan innehålla observationer som inte är validerade. Kartan uppdateras var fjärde vecka.
Arten har en mediterran utbredning som kräver hög sommartemperatur. Den finns i Sverige endast på ett fåtal platser på Öland och Gotland. På Öland återfanns den på alvarmark intill Ekelunda 1985 (återfanns 2010), men inte på gamla lokaler vid Borgholm och Vickleby. På Gotland återfanns den 1986 rikligt vid Bro. Arten saknas i övriga Norden men återfinns i Central- och Sydeuropa, där den har en vid utbredning. Den är också uppgiven för Turkiet och Nordafrika. Arten är rödlistad även i flera andra länder i Europa.
-
RikePlantae - egentliga växter
-
UnderrikeViridiplantae - gröna växter
-
InfrarikeStreptophyta
-
ÖverstamEmbryophyta - landväxter
-
StamMarchantiophyta - levermossor
-
KlassMarchantiopsida
-
OrdningMarchantiales
-
FamiljRicciaceae
-
SläkteRiccia - rosettmossor
-
ArtRiccia ciliiferaLindenb. - stäpprosettmossaSynonymerstäpprosett
På den undersökta Ölandslokalen 1985 och 2010 växte mossan på blottade fläckar av kalkvittringsjord på eller i kanten av stigar. Den undersökta lokalen utgörs av igenväxande alvarmark med slån och en. Arten är konkurrenssvag och då den i Sverige ej bildar sporkapslar är den beroende av djur eller tramp för sin spridning. Den tycks minska på lokaler där fältskiktet slutit sig. I Mellaneuropa är den rapporterad från relativt sura underlag. På Öland och Gotland växer den däremot i sällskap med kalkkrävande växter. Stäpprosett, kalkrosett R. gothica och alvarrosett R. subbifurca är de enda rosettmossor som i Sverige uteslutande är funna på kalkrik miljö.
Ekologisk grupp: Autotrof (fotosyntetiserande)
Landskapstyper som är viktiga för arten: Jordbrukslandskap
Biotoper som är viktiga för arten: Öppna gräsmarker, Öppen fastmark
Substrat/Föda:Påverkan
- Försurning (Viss negativ effekt)
- Igenväxning (Viss negativ effekt)
- Exploatering/konstruktion (Viss negativ effekt)
Damsholt, K. & Hallingbäck, T. 1986. Släktet Riccia (rosettmossor) i Fennoskandia. Svensk Bot. Tidskr. 80: 245-270.
Damsholt, K. 2002. Illustrated flora of Nordic liverworts and hornworts. -- Nordic Bryological Society, Copenhagen and Lund
Meinunger, L. 1984. Verbreitungskarten einiger ausgewählter Moose im Gebiet der DDR. I: J. Vána (red), Proc. Third Meeting of Bryologist from Central & East Europe. Praha 1982: 143-166.
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Tomas Hallingbäck 1998. Uppdaterat 2010. © ArtDatabanken, SLU 2010.
-
RikePlantae - egentliga växter
-
UnderrikeViridiplantae - gröna växter
-
InfrarikeStreptophyta
-
ÖverstamEmbryophyta - landväxter
-
StamMarchantiophyta - levermossor
-
KlassMarchantiopsida
-
OrdningMarchantiales
-
FamiljRicciaceae
-
SläkteRiccia - rosettmossor
-
ArtRiccia ciliifera, Lindenb. - stäpprosettmossaSynonymerstäpprosett
Fakta om denna art bygger huvudsakligen på rödlistningsbedömningen 2015.
Längre texter, utöver kriteriedokumentation, har sammanställts av: Tomas Hallingbäck 1998. Uppdaterat 2010. © ArtDatabanken, SLU 2010.